Amsterdam: Difference between revisions

Jump to navigation Jump to search
168 bytes added ,  07:11, 28 September 2021
Line 25: Line 25:


===Oorsprong/verklaring===
===Oorsprong/verklaring===
Het wapen komt al als zodanig voor sinds begin 14e eeuw. Het wapen is waarschijnlijk afgeleid van het wapen van Jan van Persijn, heer van Waterland en Aemstelle (vergelijk [[Amstelveen]], [[Ouder Amstel]] en [[Waverveen]]). Ook wordt wel gedacht dat de paal de rivier de Amstel voorstelt, waarbij de kruisjes uit het wapen van Persijn zijn aangebracht ter onderscheiding van andere paalwapens, zoals [[Delft]] en [[Gouda]].De oudste afbeelding van het wapen dateert uit 1350; het komt voor op een stempeltang van het lakengilde. De tang werd in 2008 gevonden. Het gebruik van het wapen is dus ouder dan het gebruik op de zegels doet veronderstellen (zie onder).
Het wapen komt al als zodanig voor sinds begin 14e eeuw. Het wapen is afgeleid van het wapen van Jan van Persijn, heer van Waterland en Aemstelle (vergelijk [[Amstelveen]], [[Ouder Amstel]] en [[Waverveen]]). Ook wordt wel gedacht dat de paal de rivier de Amstel voorstelt, waarbij de kruisjes uit het wapen van Persijn zijn aangebracht ter onderscheiding van andere paalwapens, zoals [[Delft]] en [[Gouda]].
 
Er is ook een verklaring dat de kruisjes zouden slaan op de plagen die Amsterdam hadden getroffen. Dit is echter een 18e of 19e eeuwse legende, zonder enige historische betekenis.
 
De oudste afbeelding van het wapen dateert uit 1350; het komt voor op een stempeltang van het lakengilde. De tang werd in 2008 gevonden. Het gebruik van het wapen is dus ouder dan het gebruik op de zegels doet veronderstellen (zie onder).


{|align="center"
{|align="center"
approved, Bureaucrats, Interface administrators, Members who can see the literature depository, Administrators, uploader
3,705,651

edits

Navigation menu