Zuidhorn

From Heraldry of the World
Revision as of 06:39, 17 September 2010 by Knorrepoes (talk | contribs) (Created page with '{|width="100%" style="color:black; background-color:#ffffcc;" |width="15%"|50 px|left |width="70%" align="center" |'''Heraldry of the World<br/>Civic her…')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif


ZUIDHORN

Provincie  : Groningen
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1990 Aduard, Grijpskerk, Oldehove

I : 28 april 1897
"In azuur een lelie van goud, vergezeld van 3 zespuntige sterren van hetzelfde, geplaatst 1 en 2; en een schildhoofd van keel, beladen met 2 naast elkander geplaatste klokken van zilver."

II : 6 juni 1899
"In azuur een lelie van goud, vergezeld van 3 zespuntige sterren van hetzelfde, geplaatst 1 en 2; en een schildhoofd van keel, beladen met 2 naast elkander geplaatste klokken van zilver. Het schild gedekt door eene vijfbladerige gouden kroon."

Wapen van Zuidhorn

III : 16 september 1991
"In azuur een schuinbalk, in drie rijen geschaakt van keel en zilver, gaande over een schuinlinks geplaatste abtstaf van goud met een velum van zilver, getopt en gekwast van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door een leeuw en een griffioen, beide van goud en getongd en genageld van keel."

Wapen van Zuidhorn

Oorsprong/verklaring :
Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie Hanckema, stichters van de heerlijkheid Zuidhorn en Noordhorn.

Na samenvoeging werd een nieuw wapen ontworpen met symbolen die verwijzen naar de geschiedenis van de gemeente. Hierbij staat het voormalige klooster van Aduard centraal. Het wapen van Aduard is dan ook in gewijzigde versie overgenomen. De leeuw en griffioen zijn afkomstig van de wapens van Aduard en Grijpskerk.

Bij de oorspronkelijke aanvraag in 1897 had de Hoge Raad van Adel in eerste instantie bezwaar tegen opname van het wapen van Hanckema, aangezien de juistheid van de symbolen niet zeker was. Maar aangezien er heraldisch niets tegen het wapen in te brengen was, werd het wapen gewoon verleend.

Zuidhorn.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Literatuur : Visser en Buist, 1993; Archief Hoge Raad van Adel (brievenmap 1897)