Venray

From Heraldry of the World
Revision as of 06:17, 21 September 2018 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "50 px|Link=Netherlands[[Category:Nederlandse" to "[[Category:Nederlandse")
Jump to navigation Jump to search

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,504
  • Waarvan afbeeldingen: 13,243

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





VENRAY

Provincie  : Limburg
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2010 Meerlo-Wanssum (ged., 1969 Meerlo, Wanssum)

I : 3 maart 1851
"Van zilver, 2 sleutels geplaatst en sautoir, beladen met een schild parti, regts van zilver met een slangenkop, arraché van sabel, gekroond van goud en getongd van keel, links van sabel met een croissant van zilver, coupé van lazuur met een bijenkorf en vliegende bijen van goud, op een grond van sinopel."

Wapen van Venray

Oorsprong/verklaring

Het wapen is afgeleid van het oude schependomszegel. Schepenen van Venray zijn bekend sinds 1323, maar het oudst bekende zegel dateert van 1614. Dit zegel is in gebruik geweest tot 1818. Het stempel berust nu bij de gemeente. Het wapen op het zegel verschilt op een paar punten van het huidige wapen. Op het zegel staat de wassenaar rechts en staat links geen slangenkop, maar een klimmende leeuw. Ook ontbreken de bijen in het onderste deel.

Zegel van Venray

Het zegel van Venray van 1614.

De gemeente vroeg in 1850 het wapen aan en stuurde een afdruk van het stempel naar de Hoge Raad van Adel . Deze konden het rechterdeel van het kleine schildje niet ontcijferen en vroegen de gemeente om opheldering. De gemeente beweerde destijds dat het een afgerukte slangenkop met rode tong betrof. Het wapen is dan ook als zodanig verleend.

Het schildje in het bovenste deel is gespiegeld weergegeven, omdat de tekenaar van de Hoge Raad van Adel of de gemeente geen rekening heeft gehouden met het feit dat een stempel het wapen gespiegeld bevat. De bijen waren zuiver als vlakvulling opgenomen, maar vertegenwoordigen nu officieel de 10 dorpen in de gemeente.

De slangenkop heeft geen historische betekenis. Het stempel was zeer vervuild en wanneer het vervuilde stempel werd afgedrukt ontstond er inderdaad iets dat op een slangenkop leek. Er zijn verschillende verklaringen gezocht in de loop der tijden, maar die zijn niet afdoende.

De sleutels slaan op de kerkpatroon, St. Pieter. De wassenaar is het symbool van Onze Lieve Vrouw. Het patronaatsrecht van de Petruskerk berustte namelijk bij het kapittel van O.L. Vrouw Munster te Roermond. De leeuw op het zegel is waarschijnlijk de Gelderse leeuw. Venray was in het bezit van de graven en later hertogen van Gelre. De bijen symboliseren de bijenteelt ter plaatse. Al in de 15e en 16e eeuw was de bijenteelt een belangrijke bron van inkomsten in het dorp.

De gemeente wilde in 1991 het wapen wijzigen en aanpassen aan de voorstelling op het zegel. In plaats van de slangenkop werd het wapen van Gelre aangevraagd, een dubbelstaartige gekroonde gouden leeuw, getongd en genageld van keel; de wassenaar werd verplaatst, maar de bijen bleven. Tevens werd een kroon aangevraagd.

De gemeenteraad ging, op financiële gronden, niet akkoord met de wijziging, zodat het voorstel nooit is ingediend.

Wapen van Venray

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Venray

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site

Literatuur : Frankewitz en Venner, z.j.; Eversen en Meulleneers, 1900; Renkes, 1987; Informatie gemeente Venray