Hoogmade

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


HOOGMADE

Provincie  : Zuid Holland
Opheffing  : 1855 Woubrugge (1991 Jacobswoude (2009 Kaag en Braassem))
Toevoegingen : -

De gemeente voerde geen eigen wapen.

Van Ollefen geeft het volgende wapen : Van azuur beladen met een dwarsbalk van sinopel, vergezeld van 3 merletten of vogels, geplaatst 2 boven en 1 onder de balk.

In het manuscript Beelaerts van Blokland wordt het volgende wapen gegeven : Gevierendeeld : I en IV in azuur een aanziende cherubijn van zilver, II en III in goud 3 vogels met opstaande vleugels van keel, gepoot en gebekt van azuur, staande 2 en 1, de tweede en derde omgewend.

Het eerste wapen is waarschijnlijk het wapen van de familie Van Poelgeest (zie Koudekerke). Het tweede wapen is vreemder. Het lijkt een gecombineerd wapen te zijn van de heerlijkheden Sluipwijk/Vrijenes en Ravensberg (zie onder Sluipwijk). De drie vogels zijn het oude wapen van Ravensberg; de engel is het oorspronkelijke wapen van de heerlijkheid Vrijenes, later overgegaan op Sluipwijk. Voor Wilhelmina van Vrijenes wordt een wapen vermeld dat grote overeenkomsten vertoont met het wapen voor Hoogmade, namelijk I en IV de engel en II en III drie lelies. Het gaat hier echter om een schets en, gezien de historie van Vrijenes, is het logisch dat de lelies feitelijk de raven van Ravensberg zijn.
Enig (leen)verband tussen de familie Van Vrijens (of Van Someren van Vrijenes) is me niet bekend.


Literatuur : Van Ollefen en Bakker, 1793; Beelarts van Blokland, 17??