Asten (Noord Brabant)

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

ASTEN

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : -
Toevoegingen : -

I : 16 juli 1817
" Van goud beladen ter regter zijde met een schild van azuur, waarop 2 fascen en verzeld van 8 jumelles en chef verzeld van 3 St.Andries kruissen, alles van goud; ter linkerzijde van lazuur beladen met een geankerd kruis en verzeld en chef van 4 en en pointe van 2 turven, mede alles van goud."

II : 24 maart 1987
" Gedeeld : I in sabel 3 drielingsbalken van goud, en in een schildhoofd van goud 3 schuinkruisjes van keel, II in zilver een ankerkruis, vergezeld van 7 turven, geplaatst 2 inde bovenhoeken, 4 in de hoeken van het kruis en 1 eronder, alles van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Arms (crest) of Asten (Noord Brabant)

Oorsprong/verklaring

Asten wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde, opgesteld tussen 1202 en 1212. De heerlijke rechten waren destijds in handen van Albert van Cuijk. Tot 1362 bleef de heerlijkheid in bezit van Van Cuijk. De heerlijkheid is sindsdien regelmatig van eigenaar gewisseld. In 1655 werd Everhard van Doerne (Deurne) Heer van Asten en zijn vrouw Anna Catharina van Boecop, Vrouwe van Asten.

De wapens van deze beide laatste eigenaren zijn verenigd in het wapen van de heerlijkheid. Het wapen van Doerne bestond uit de drielingbalk met de kruisjes (zie ook Deurne), het kruis met de turven is ontleend aan Van Boecop. Na hen ging de heerlijkheid weer over naar diverse andere families, het wapen bleef echter bestaan. Op het schependomszegel werd het wapen eveneens gevoerd.

Zegel van Asten

Het schependomszegel van Asten

Het eerste wapen is een versimpeling van het wapen van het echtpaar Van Doerne, verleend in Rijkskleuren, omdat de gemeente alleen een stempel had overlegd, zonder de kleuren aan te geven. In 1987 is het wapen in de juiste kleuren en samenstelling verbeterd.

Wapen van Asten (Noord Brabant)

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Asten (Noord Brabant)

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Asten (Noord Brabant)

Briefhoofd, +/- 1985
Wapen van Asten (Noord Brabant)

Briefhoofd, +/- 2000


Literatuur : Maas, 1994; Van Ham, 1986