's Gravenmoer

From Heraldry of the World
Revision as of 06:06, 20 August 2010 by Knorrepoes (talk | contribs) (Created page with '{|width="100%" style="color:black; background-color:#ffffcc;" |width="15%"|50 px|left |width="70%" align="center" |'''Heraldry of the World<br/>Civic her…')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif

'S GRAVENMOER

Provincie : Noord Brabant
Opheffing  : 1997 Dongen
Toevoegingen : -

I : 16 juli 1817
"Van lazuur beladen met 5 turven, staande 2 en 3, geplaatst en fasce. Het schild gedekt met eene kroon van 5 fleurons en vastgehouden door 2 klimmende leeuwen, alles van goud."

Gravenmo.gif

Oorsprong/verklaring:
De heerlijkheid 's Gravenmoer was een hoge heerlijkheid behorende tot Holland. Pas in 1814 kwam de gemeente bij Brabant. Het recht op de hoge jurisdictie was in de tachtig-jarige oorlog verloren gegaan en kwam pas aan het eind van de eerste helft van de 18e eeuw weer terug bij de heer.

Nadat hij zijn hoge jurisdictie had teruggekregen liet Baron van der Duin van Maasdan in 1742 weten dat het wapen van de heerlijkheid zou bestaan uit de Hollandse leeuw, vergezeld van 5 turven. Het wapen werd gedekt door een kroon en vastgehouden door twee leeuwen. Deze waren afkomstig van ghet wapen van de vrijheer zelf. De kleur van de turven was waarschijnlijk groen, maar werd niet vermeld.

De burgemeester zond in 1815 een afdruk van het zegel van de gemeente, waarop het wapen voorkwam, zonder de leeuw. Ook op oudere zegelafdrukken, uit 1765, was de leeuw al weggelaten. De Hoge Raad van Adel verleende het wapen vervolgens in rijkskleuren.

Gravenmoer.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Gravenmoer.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

In 1993 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde voor het wapen alsvolgt te wijzigen:
"In goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, boven vergezeld van drie en beneden van twee turven van sinopel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van keel, getongd en genageld van azuur." In dit ontwerp is dus het oorspronkelijke wapen in ere hersteld. De gemeente heeft echter geen poging gedaan het wapen te wijzigen.

Literatuur : Brekel, 1993b