West Barendrecht

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

WEST BARENDRECHT

Provincie  : Zuid Holland
Opheffing  : 1836 Oost- en West Barendrecht (1886 Barendrecht)
Toevoegingen : -

De gemeente voerde geen eigen wapen.

De gelijknamige heerlijheid voerde het volgende wapen :
"Geschakeerd van keel en zilver van 12 vlakken. Twee zilveren vlakken beladen met een rode vos en de overigen met 20 turven. Op twee van de vlakken van keel een hond van zilver."

De oorsprong van dit wapen is niet bekend. Het zou afgeleid kunnen zijn van een van de wapens van de Heren van West Barendrecht.
De oudst bekende heer was Clever van de Poel (1361-?), latere heren kwamen uit de geslachten Van Minnebeke, Praet van Moerkerken, Van Bronkhorst, Van Beveren en De Roovere. De wapens van Praet van Moerkerken, van Bronkhorst en De Roovere waren geheel anders (zie resp. Mijnsheerenland, Bronckhorst en Montfoort). De Hoge raad van Adel gaat er vanuit dat het het wapen van Van Beveren betreft, waarbij de bever verwisseld is met een vos.

Ook wordt het wapen wel geviernedeeld afgebeeld met het wapen van Oost Barendrecht in het 2e en 3e kwartier.


Literatuur : Van Ollefen en Bakker, 1793; Regt, 1848

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.