Werkendam

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


WERKENDAM

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1950 De Werken en Sleeuwijk, 1973 Almkerk (ged, 1879 Emminkhoven), 1997 Dussen (1973 Almkerk (ged, 1879 Emminkhoven) Eethen (ged, 1923 Drongelen, Genderen, Meeuwen))

I : 7 april 1819
"Van goud, beladen met een blaauwe dwarsbalk, waarop een zilveren zalm en verzeld van 3 blaauwe eendvogels."

Arms of Werkendam

II : 28 april 1958
"Zwaluwstaartvormig doorsneden : I van goud beladen met een dwarsbalk van azuur, waarop een zalm van zilver en vergezeld van 3 aan de poten geknotte eendvogels van azuur, II van sinopel beladen met een keper van goud en vergezeld van 3 tarweschoven van hetzelfde. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Arms of Werkendam

III : 2 december 1978
"Doorsneden: I in goud een dwarsbalk vergezeld van 3 merletten, alles van azuur, II in sinopel een keper van goud, boven vergezeld van 2 afgewende zalmen van zilver, gevind van keel, beneden van een korenschoof van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Werkendam

Oorsprong/verklaring

De oorsprong van het eigenlijke wapen van Werkendam is niet bekend. In 1815 vroeg de gemeente het wapen aan van de laatste Heer van Werkendam, Theodoor Jan baron Roest van Alkemade. De Hoge Raad van Adel ging daarmee niet accoord, aangezien de baron nog in leven was en het dus onmogelijk was om zijn wapen op te nemen als gemeentewapen. In het daarop ingediende ontwerp komen de eenden uit het wapen van de baron, en de zalm werd toegevoegd als een symbool voor het Land van Heusden en Altena en slaan op het belang van de visserij.

Bij de eerste wijziging werd het wapen gedeeld met het wapen van De Werken en Sleeuwijk, de zwaluwstaartvormige verbinding duidde op de hechte band tussen de twee voormalige gemeenten.

In het laatste wapen zijn 2 van de korenschoven vervangen door de zalmen uit het wapen van Almkerk, die afkomstig zijn van het gebied van Altena. Een ouder ontwerp, dat echter niet is ingediend, liet de zalm uit de onderste schildrand komen.

Werkendam.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Werkendam.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Literatuur :

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.