Valkenburg aan de Geul

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

VALKENBURG AAN DE GEUL

Provincie  : Limburg
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1982 Berg en Terblijt (1940 Houthem (ged)), Hulsberg (ged), Valkenburg-Houthem (ged, 1940 Schin op Geul (1878 Strucht), Houthem (ged), Oud Valkenburg, Valkenburg (Li)), Wijlre (ged)

I : 22 maart 1984
"Doorsneden : I in azuur een gekanteeld kasteel van goud, verlicht van het veld, bestaande uit een geopende poort met opgetrokken valdeur tussen 2 torens, alle gedekt met puntdaken, waarop een valk van goud, die op de rechter toren omgewend, II in zilver een dubbele adelaar van sabel, gebekt, getongd en gepoot van goud, met op de borst een hartschild van zilver, beladen met een sleutel van sabel, de baard omhoog en naar rechts gewend. Het schild gedekt door een gouden kroon van 5 bladeren en gehouden door 2 gekroonde dubbelstaartige leeuwen van keel."

Wapen van Valkenburg aan de Geul

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de wapens van Valkenburg (later Valkenburg-Houthem) en Berg en Terblijt, zie aldaar. De schildhoudende leeuwen zijn de leeuwen van het geslacht Valkenburg, die ook in een groot aantal andere Limburgse gemeentes terug te vinden is.

Als ontwerp ging aan dit wapen een gevierendeeld schild vooraf;
I in zilver de leeuw van Valkenburg, II in blauw het kasteel van Valkenburg, III in azuur 9 gouden lelies, geplaatst 3,3 en 3, en IV de adelaar van Berg en Terblijt, met de sleutel naar links gewend. Het schild gedekt door een kroon van 5 bladeren.

Valkenburgg1.jpg

Dit wapen werd afgekeurd vanwege de lelies. De lelies zijn afkomstig van Meerssen (zie aldaar), een klooster waar de Heren van Valkenburg voogd over waren. Echter dit klooster voerde ook een (andere) adelaar en Meerssen ligt niet op het grondgebied van de gemeente.


Literatuur : Schutte, 1985a; Vroomen, 1983


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.