Strijen

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

STRIJEN

Provincie  : Zuid Holland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1855 Strijensas 1984 Maasdam (ged, 1831 Cillaarshoek, Sint Anthoniepolder)

I : 24 juli 1816
"Van goud, beladen met 3 sautoirs van keel. Het schild gedekt met eene kroon met 3 fleurons, alles van goud en vastgehouden door 2 leeuwen in hunne natuurlijke verwen."

NB : de kroon heeft tevens 2x3 parels

Wapen van Strijen

Oorsprong/verklaring

Strijen wordt voor het eerst genoemd in 630 na Christus. Het gebied ontwikkelde zich tot een graafschap in het landsdeel Taxandrië. Het graafschap strekte zich uit over grote delen van het zuiden van Zuid-Holland en het noorden van Noord-Brabant. De graven van Strijen waren dientengevolge machtige edelen in dit deel van het land. Het wapen van de graven van Strijen was in zilver (?) drie St. Andrieskruisen van keel. Waar dit wapen van afgeleid is is niet bekend. Het wapen is later, in goud, het heerlijkheids- en gemeentewapen geworden. Het komt al voor op een zegel uit 1618, zij het zonder schildhouders. Het wapen komt ook voor als onderdeel van enkele naburige gemeenten, zoals o.a. Westmaas, Groote Lindt en Kleine Lindt, Numansdorp, Klaaswaal en Cromstrijen.

Tevens stamden de eerste heren van Breda uit het geslacht Strijen. Zij voerden het wapen in omgekeerde kleuren. Via de heren van Breda voeren ook diverse andere Brabantse gemeenten de drie kruisjes, o.a. Bergen op Zoom, Klundert, Zevenbergen, Willemstad, Dinteloord en Prinsenland en Made en Drimmelen.

Wapen van Strijen

Het wapen bij Vander Eyck (1628)
Wapen van Strijen

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Strijen

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Strijen

Briefhoofd, +/- 1958
Wapen van Strijen

Briefhoofd, +/- 1995
Wapen van Strijen

Poststempel 2000
Wapen van Strijen

Het wapendiploma
Wapen van Strijen

Zegel van de voormalige gemeente


Literatuur : vdBergh, 1878; Informatie gemeente Strijen; Goor, 1744


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.