Poortvliet

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


POORTVLIET

Provincie  : Zeeland
Opheffing  : 1971 Tholen
Toevoegingen : 1813 Nieuw Strijen

I : 25 januari 1950
"Gevierendeeld : I en IV in goud een leeuw van sabel, getongd en genageld van keel, II en III in goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, op de delingslijn een paal van zilver, beladen met 3 golvende dwarsbalken van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Poortvliet

Oorsprong/verklaring

Het wapen is het wapen van de graven uit het Hollandse-Henegouwse huis, en houdt misschien verband met het feit dat de tent van de graaf bewaakt werd door 36 inwoners van Poortvliet. De paal zou misschien op de inmiddels verdwenen vaart slaan. Ook verklaard als het wapen van Van Voorne.

Aan de gelijknamige ambachtsheerlijkheid werd door de Hoge Raad van Adel hetzelfde wapen, echter zonder kroon toegekend. De heerlijkheid voerde het wapen al sinds de 17e eeuw. Tot 1950 voerde de gemeente het wapen ook als gemeentewapen.

Wapen van Poortvliet

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Literatuur : Smallegange, 1696; Sierksma, 1962


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.