Oud Vroenhoven

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


OUD VROENHOVEN

Provincie  : Limburg
Opheffing  : 1920 Maastricht
Toevoegingen : -

I : 24 januari 1866
"Doorsneden, boven in keel een halve ter linkerzijde gewende uitkomende omgewende leeuw van zilver, uitkomende uit de delingslijn, beneden van zilver."

Arms of Oud Vroenhoven


Oorsprong/verklaring

De leeuw is afkomstig uit het wapen van het oude graafschap Vroenhoven of van den Vroenhof. Het graafschap bestond behalve Oud-Vroenhoven ook uit een aantal dorpen in het huidige Belgie. Het werd in 1839 gesplitst tussen Nederland en Belgie. De parochiekerk behoorde in ieder geval sinds 1257 aan de Duitse Orde. Waarom de leeuw half is weergegeven is niet bekend, misschien om aan te duiden dat het graafschap maar half in Nederland ligt.De oude zegels van het graafschap of grafelijke rechtbank vertoonden de leeuw, gericht naar rechts en niet naar links zoals boven, in de 17e eeuw. De leeuw in het zegel was ook gekroond, waarom dat niet is overgenomen is niet bekend.

Wapen van Oud Vroenhoven

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.