Nieuwleusen

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

NIEUWLEUSEN

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : 2001 Dalfsen
Toevoegingen : -

I : 18 januari 1899
"Doorsneden : I gedeeld a in zilver een kruis van azuur, b geschaakt van zilver en azuur in 5 rijen, elke rij van 4 vakken, II in sabel 2 schuingekruiste zeisen van zilver, met stelen van goud."

II : 14 september 1954
"Doorsneden : I gedeeld a in zilver een kruis van azuur, b geschaakt van zilver en azuur van 5 rijen, elke rij van 4 vakken, II in sabel 2 schuingekruiste zeisen van zilver met stelen van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Nieuwleusen

Oorsprong/verklaring

Nieuwleusen voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden.

Het wapen van Nieuwleusen werd samengesteld uit de wapens van Zwollerkerspel en Dalfsen. De reden hiervoor is dat Nieuwleusen is ontstaan uit de marke Oudleusen. Deze marke was een onderdeel van het schoutambt Dalfsen. Ook een deel van Zwollerkerspel werd bij de gemeente betrokken. De onderste helft van het schild geeft de belangrijkste bron van bestaan destijds weer, de landbouw.

In 1954 verzocht de gemeente om een kroon boven het wapen. Dit werd zondermeer toegestaan.

Wapen van Nieuwleusen

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Literatuur : Informatie Gemeente Nieuwleusen

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.