Neerijnen

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

NEERIJNEN

Provincie  : Gelderland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1978 Est en Opijnen, Haaften, Ophemert (ged), Varik, Waardenburg

I : 15 december 1978
"Schuin gevierendeeld : I in zilver 3 leeuwenkoppen van keel, gekroond en getongd van azuur; II en III in sabel een zalm van zilver, gevind van keel, de zalmen rechtop geplaatst en afgewend; IV in keel 3 palen van paalvair. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Neerijnen

Oorsprong/verklaring

Het wapen is opgebouwd uit elementen van de opgeheven gemeentes, namelijk de leeuwekopppen uit het wapen van Varik, het paalvair is afgeleid van het wapen van de familie De Cocq van Haaften (zie Hardinxveld) en kwam voor in de wapens van Haaften, Ophemert, Est ca en Waardenburg.
De zalmen symboliseren de vroeger belangrijke zalmvisserij.

Het eerste wapen dat werd ingediend werd afgewezen door de Hoge Raad van Adel vanwege het overladen effect. De kwartieren II en II luidden namelijk alsvolgt : "In sinopel een dwarsbalk, waaruit een uitkomende zalm, en van onderen vergezeld van een takje van een appelboom, waaraan 2 bladeren en een appel, alles van zilver."
De appel zou de fruitteelt symboliseren, de dwarsbalk de Waal.

De gelijknamige heerlijkheid werd op 7 oktober 1818 door de Hoge Raad van Adel bevestigd in het gebruik van het volgende wapen :

"In keel 3 palen van paalvair en een schildhoofd van goud, beladen met 3 schuinlinks geplaatste hamers van sabel."

Nerijnen.hag.jpg

Dit wapen werd door de nieuw opgerichte gemeente in 1978 niet bij het ontwerp betrokken.

Wapen van Neerijnen

Briefhoofd, +/- 1985
Wapen van Neerijnen

Poststempel 1985


Literatuur : Bontekoe, 1979

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.