Margraten

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

MARGRATEN

Provincie  : Limburg
Opheffing  : 2011 Eijsden-Margraten
Toevoegingen : 1982 Bemelen, Cadier en Keer (1970 Heer, ged), Gronsveld (ged, 1943 Rijckholt), Mheer, Noorbeek, Sint Geertruid, Slenaken (ged), Wijlre (ged)

I : 13 september 1939
"In sabel een getand kruis van goud, in ieder kanton vergezeld van een merlet van zilver. Het schild gedekt met een gouden koon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Margraten

Oorsprong/verklaring

Margaten, of Sint Margareten, is vanuit de vroege Middeleeuwen bekend. Na de slag van Woeringen (1288) kwam het dorp onder Gulpen. Samen met Gulpen bleef het een heerlijkheid tot aan het eind der 16e eeuw. Rond 1600 werd Margraten een eigen heerlijkheid, verpand aan het geslacht Van Eynatten. Dit geslacht was tevens in bezit van de heerlijkheid Gulpen. In 1664 werd de heerlijkheid verkocht aan Johan Bounam. Hij is niet lang in bezit geweest van de heerlijkheid want in 1690 wordt Frans van Eynatten opnieuw als heer vermeld. De heerlijkheid is sindsdien in bezit geweest van deze familie.

De parochieheilige was de H.Margaretha. Op het enige bekende zegel van de schepenbank, uit 1685, staat de heilige op een draak. Er staat geen wapen op vermeld.

Het wapen is in 1982 door de nieuwe gemeente gecontinueerd.

Het wapen is een combinatie van de wapens van de geslachten Van Gulpen, bezitters van de heerlijkheid Gulpen en Margraten, en het geslacht Van Eynatten. Het eerste geslacht voerde een getand kruis van sabel op een veld van goud. Van Eynatten voerde in zilver een rechterschuinbalk van keel, vergezeld van 6 merletten van zilver, vergelijk Eynatten en Bergen


Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900; Sierksma, 1962


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.