Loppersum

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

LOPPERSUM

Provincie  : Groningen
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1990 Middelstum, Stedum, 't Zandt

I : 4 november 1871
"Een veld van keel beladen met een kruisselings geplaatste sleutel en zwaard van zilver; het laatste met gouden gevest."

Arms of Loppersum

II : 4 januari 1991
"In goud een dubbele adelaar van sabel, gebekt en gepoot van keel; in een schildhoofd van azuur een schuinlinks geplaatste omgewendende sleutel van goud, gaande over een schuinrechts geplaatste lans van zilver, gepunt van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren."

NB : de adelaar is tevens getongd van keel.

Wapen van Loppersum

Oorsprong/verklaring

Het zouden de symbolen van St.Petrus en St.Paulus zijn, waaraan de vroegere kerk was gewijd. De symbolen werden door de verschillende proosten van de kerk sinds de 16e eeuw toegevoegd aan hum persoonlijke wapens. De oorspronkelijke kleuren waren goud op blauw.

Wapen van Loppersum

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Na samenvoeging van de verschillende gemeenten werd een nieuw wapen samengesteld. In de wapens van Stedum en 't Zandt kwam een adelaar voor, in het wapen van Middelstum St. Hippolytus. Gekozen is voor de combinatie van de verschillende symbolen uit de oude wapens. In het schildhoofd het oude wapen van Loppersum, waarin het zwaard werd vervangen door de lans van St. Hippolytus. Voor de adelaar werd als contrast de adelaar opgenomen in de kleuren van Stedum. De kroon werd een vijfbladerige kroon, omdat de rechtsvoorgangers van de gemeente voor de Franse tijd met volmachten en eigenerfden zitting hadden in de Staten van Stad en Lande (zie ook Delfzijl).


Literatuur : Sierksma, 1962; Gemeentegids Loppersum, 1994


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.