Leidschendam-Voorburg

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Provincie  : Zuid Holland
Opheffing  : -
Toevoegingen : Leidschendam (1938 Stompwijk (ged), Veur), Voorburg

I : 26 augustus 2002
"In zilver een golvende dwarsbalk van azuur, vergezeld boven van een geopende burcht met vijf kantelen van keel, verlicht van sabel, en beneden van een wassenaar van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Leidschendam-Voorburg

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de wapens van beide oude gemeenten, de balk en wassenaar komen uit het wapen van Leidschendam, de burcht uit het wapen van Voorburg.

Het wapen is het gevolg van een lange discussie, waarin diverse ontwerpen zijn besproken.

In een eerste serie ontwerpen stond de burcht van Voorbug central, met achter de burcht de golvende balk uit het oude wapen van Leidschendam. Om het 'dam' deel een plaats te geven werd op de golvende balk een gouden dwarsbalk, recht of golvend, geplaatst, zie onder.

Lv.jpg

De eerste serie ontwerpen.

Een tweede serie combineerde de elementen, zoals in het latere wapen, maar met of zonder de dam van Leidschendam, en met in plaats van de wassenaar de gekruiste sleutels van Leiden. Uiteindelijk bleek het wapen met de wassenaar beter acceptable voor de gemeente en de Hoge Raad van Adel en werd het uiteindelijk verleend.

Lv1.jpg

De tweede serie ontwerpen.


Literatuur : Archief Hoge Raad van Adel , 2002.


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.