Lauwerswâlden

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

LAUWERSWÂLDEN

Provincie : Fryslân (Friesland)
Opheffing  : 2004 Wetterskip Fryslân
Toevoegingen  : 1997 Lits en Lauwers, De Wâlden

I : 5 september 1996
"Gevierendeeld : I in goud een gaande monnik van natuurlijke kleur, gekleed in een habijt van zilver, waaroverheen een scapulier met kap van sabel, gegord en geschoeid van zilver, houdende in de uitgestrekte linkerhand een schop van zilver, gesteeld van goud; II in sinopel twee golvende dwarsbalken van zilver; III in keel twee golvende dwarsbalken van zilver; IV in goud vijf aaneengesloten ruiten van sabel, geplaatst drie en twee. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Lauwerswâlden

Oorsprong/verklaring

De monnik in het eerste kwartier is afgeleid van het wapen van De Wâlden. Het tweede en derde kwartier slaan op de voormalige gebiesen Westerkwartier en Oostergo, waarin het waterschap zijn werkingsgebied heeft. Het vierde kwartier is afgeleid van het wapen van Lits en Lauwers.


Literatuur : Schutte, 1998aLink=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.