Koningsdiep

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

HET KONINGSDIEP

Provincie  : Frieslân (Friesland)
Opheffing  : 1997 Sevenwolden (2004 Wetterskip Fryslân)
Toevoegingen  : De Drait, De Dulf, De Meeuwmeer, De Oude Hooi- en Buitenweg, De Zuiderhoogeweg, Groote Veenpolder in Opsterland en Smallingerland, Het Oud Diep, Het Zwettegebied, Nieuw-Kolderveen, Oud-Beets, Poppenhuizen, Rijpwegsend-Geren, Zomerpolder

I : 25 juni 1965
"In sabel een golvende paal van zilver, in het schildhoofd overdekt door een gouden kroon van drie bladeren; het schild voorzien van flanken: ter rechterzijde golvend gedwarsbalkt van zes stukken van ziver en azuur, ter linkerzijde golvend gedwarsbalkt van zes stukken van zilver en keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parlen. "

Wapen van Koningsdiep

Oorsprong/verklaring

Het waterschap heeft zijn naam ontleend aan het Koningsdiep, een klein riviertje in het Fries-Drentse grensgebied. Het was in de vroege Middeleeuwen een veel bevaren riviertje en was een van de Koninklijke rivieren. De paal en de kroon symboliseren de naam van het waterschap. De golvende dwarsbalken geven rechts het blauwe zeewater en links het bruine veenwater weer. Het riveiertje voerde het veenwater af naar de Middelzee.


Literatuur : Wapen voor W.S. "Het Koningsdiep" in De Drachtster Courant, 16 juli 1965; Bontekoe, 1965.Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.