Hunsel

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


HUNSEL

Provincie  : Limburg
Opheffing  : 2007 Leudal
Toevoegingen  : 1942 Ittervoort, Neeritter

I : 22 december 1952
"Doorsneden : I gedeeld a van goud en keel van 10 stukken, b in goud 3 posthoorns van keel, beslagen van zilver, geplaatst 2 en 1, II in goud een dubbele adelaar van sabel, gebekt, getongd en gepoot van keel."

Wapen van Hunsel

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van het wapen van Neeritter (I) en de adelaar van Thorn. Hunsel vormde samen met Kessenich een eigen schepenbank. Alleen in de jaren tussen 1655 en 1711 was Hunsel een eigen schepenbank. Van het zegel van de schepenbank is maar 1 exemplaar bekend. Het zegel vertoont de H.Jacobus de Meerdere, de parochieheilige van Hunsel.

Hunselz.jpg

Het zegel van de schepenbank Hunsel (Uit: Frankewitz en Fenner, 1987, zegel nr 67).

De tot de gemeente behorende dorpen Ell en Haler waren geen onderdeel van de schepenbank, maar waren een onderdeel van het land van Thorn.


Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900; Frankewitz en Fenner, 1987


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.