Horst aan de Maas

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


HORST AAN DE MAAS

Provincie  : Limburg
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2001 Broekhuizen, Grubbenvorst, Horst; 2010 Meerlo-Wanssum (ged., 1969 Meerlo, Wanssum), Sevenum

I : 6 mei 2002
"In goud drie dwarsbalken van sabel en een schildzoom van zilver, beladen met vijf mispelbloemen van keel, geknopt van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Horst aan de Maas

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van het wapen van Horst, met 5 mispelbloemen voor de 5 dorpen in de gemeente. De mispelbloemen kwamen al voor op het oude zegel van Horst. en werden ook door de gemeente in 1890 aangevraagd als versierselen rond het schild, maar destijds niet verleend.

Na de samenvoeging in 2010 werd besloten de naam en het wapen te handhaven. Alleen staan nu rozen nu niet meer voor de vijf dorpen in de gemeente, maar voor de vijf voormalige gemeenten, waaruit Horst aan de Maas is opgebouwd. De dwarsbalken, het oude wapen van Horst, zouden afgeleid zijn zijn van hetzelfde familiewapen als dat van de Heren van Meerlo, en dus ook representatief zijn voor een groot deel van de nieuwe gemeente.


Literatuur : Peel-en-Maas, 24-02-2010


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.