Hontenisse

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
.


Netherlands.gif

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

HONTENISSE

Provincie  : Zeeland
Opheffing  : 2003 Hulst
Toevoegingen : 1970 Graauw en Langendam, Vogelwaarde(ged, 1936 Ossenisse,Hengstdijk, Stoppeldijk, Boschkapelle)

I : 31 juli 1817
"Gedeeld : I in blauw een omgewende Agnus Dei van zilver, staande op een losse grond van sinopel, II in zilver een omziende hond van goud, opklimmend tegen een boom van groen, waarin appels van rood, staande in een pot van groen met 3 banden van zwart, alles op een losse grond van groen."

II : 2 september 1970
"Gedeeld : I doorsneden a in goud een ongewende voortschrijdende monnik in natuurlijke kleur, gekleed in een pij van zilver, waarover een scapulier van sabel, met een gorden en een kap van hetzelfde, geschoeid van zilver en voor zich uitdragende een paalsgewijs geplaatste schop van azuur, gesteeld van sabel; b in goud een omgewende kieviet van sabel, II in sabel 3 eerst naar onderen en dan naar boven gebogen schuinbalken van zilver; een hartschild van azuur met een oranjeboom van goud, met 3 appels van keel, geplaatst in een tobbe van keel met 2 banden van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Hontenisse

Oorsprong/verklaring

De oorsprong van het oude wapen is niet bekend. In het nieuwe wapen herinneren de monnik en de schop aan het vele werk dat de kloosters in dit gebied hebben verricht. Het belangrijkste klooster was het Hof te Zande, gelegen bij de huidige hoofdplaats van de gemeente, Kloosterzande.

De kieviet komt uit het wapen van Vogelwaarde. Het hartschild tenslotte is afkomstig uit het oude wapen en herinnert tevens aan de uitgestrekte kroondomeinen in de gemeente, terwijl de balken de overstromingen symboliseren.

Wapen van Hontenisse

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Hontenisse

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Literatuur : -

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.