Hollandsche Veld

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

HOLLANDSCHE VELD

Provincie  : Drenthe
Gemeente  : Hoogeveen

Het volgende dorpswapen is bekend :
"Van azuur beladen met twee gekruiste sleutels van keel met de baarden naar boven; aan beide zijden vergezeld van een gouden bijenkorf, waarboven twee bijen van hetzelfde; over alles heen paalsgeijs een veenschop van sabel met het handvat naar beneden."

Wapen van Hollandsche Veld

Oorsprong/verklaring

Het wapen van Hollandscheveld is afgeleid van de wapens van de gebieden waar het Hollandscheveld nauw aan verwant is. Het blauw staat voor het water, de levensaders van het gebied, de schop zien we tevens als windwijzer op de toren van de kerk staan, en herinnert aan het afgraven van het veen. Het is een zogenaamde 'schoffel', voor het verwijderen van de bovenste laag van het veen.

De bijenkorven zijn ontleend aan het wapen van Hoogeveen. Bijen stonden in het buitengebied van Hoogeveen, kortom in het Hollandscheveld e.o.

De sleutels zijn overgenomen van het wapen van Leiden. Leidse heren vormden de Hollandsche Compagnie, gaven Hollandsche Veld haar naam en hadden dit als een soort verlengstuk van hun Leidse leventje lang in hun bezit. Vooral in de 17de eeuw werd er veel over Hollandsche Veld besloten in vergaderingen in Leiden.


Literatuur : info van Albert Metselaar

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.