Hillegersberg

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
.


Netherlands.gif

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

HILLEGERSBERG

Provincie  : Zuid Holland
Opheffing  : 1941 Rotterdam
Toevoegingen : -

I : 24 juli 1816
"Van lazuur beladen met een vrouwenbeeld staande op een terras, alles van goud."

Wapen van Hillegersberg

Oorsprong/verklaring

Het wapen wordt vermeld op een 18e eeuws zegel en ook in het laat 18e eeuwse Manuscript Beelaerts van Blokland wordt het wapen als zodanig vermeld. De kleuren zijn hier echter : in zilver een vrouw van natuurlijke kleur, met hoed en bovenkleed van azuur, rok van keel, schoenen en schort van zilver; het geheel op een grond van sinopel.
In 1816 is het wapen in de Rijkskleuren verleend omdat de gemeente geen kleuren had aangegeven bij de aanvraag. De dame op het wapen is de Hillegonda, een reuzin. Zij is niet aan het zaaien, zoals vaak vermeld, maar zij droeg in haar schort zand.

Volgens de sage verliet de reuzin Hillegonda toen zij volwassen was  het ouderlijk huis in de duinen. Als aandenken nam zij een schort met zand mee. In het veen bij Rotterdam scheurde haar schort. Op de berg zand die daar ontstond werd later het plaatsje Hillegersberg gesticht.

Hillegersberg.tile.jpg

Het wapen op een heraldische tegel|}

Literatuur : Van den Bergh, 1878; Beelaerts van Blokland, 17??; achtergrond verkregen van Jan Valk en Michel Ball.

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.