Hellendoorn

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


HELLENDOORN

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : -
Toevoegingen : -

I : 1 november 1898
"In azuur een hert van goud, klimmende tegen een vlierboom van hetzelfde, beiden geplaatst op een grasgrond van sinopel."

II : 2 maart 1999
"In azuur een hert van goud, klimmende tegen een vlierboom van hetzelfde, beide geplaatst op een grasgrond van sinopel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Hellendoorn

Oorsprong/verklaring

Hellendoorn voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden.

De directeur van het Overijssels Geschiedkundig Museum werd gevraagd een wapen te ontwerpen. Hij is tevens de ontwerper van de meeste Overijsselse wapens van 1898. Hij ontwierp een wapen, bestaande uit een vlierboom en het hert. De vlierboom zou een sprekend element zijn, 'hellendoorn' zou afgeleid zijn van een oud Anglo-Saksisch woord voor vlierboom. Het hert zou het vele wild in de gemeente symboliseren.

De gemeenteraad ging in pricipe akkoord met het ontwerp, alleen zag men graag dat de vlierboom vervangen werd door een doornstruik. Dit zou het sprekende karakter sterker maken. Een van de raadsleden gaf ook aan dat 'hellendoorn' overeen kwam met witte doorn en niet op vlier. Ondanks een uitgebreide discussie werd het oorspronkelijke ontwerp toch aanvaard.

Wapen van Hellendoorn

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

De naamsherleiding is ook daarna nog wel onderwerp van discussie geweest, maar er zijn enkele aanwijzingen die het inderdaad aannemelijk maken dat Hellendoorn afgeleid is van vlier (zie Ponsteen, 1970).

In 1999 is de gebruikelijke gemeentekroon op verzoek van de gemeente verleend.


Literatuur : anoniem, Tubantia, 29-01-1949; Ponsteen, 1970

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.