Hasselt (Overijssel)

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

HASSELT

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : 2001 Zwartewaterland
Toevoegingen : 1967 Zwollerkerspel (ged)

I : 24 november 1819
"Van lazuur, waarop een dwarsbalk van zilver, beladen met een rood kruis. Het schild gedekt met een gouden kroon en ter linker zijde vastgehouden door den H.Stephanus, staande op een terras, alles van goud."

NB : de kroon heeft 5 bladeren

Wapen van Hasselt (Overijssel)

Oorsprong/verklaring

Het wapen is waarschijnlijk afgeleid van de zegels van de stad. De stad verkreeg rond 1252 stadsrechten. Waarschijnlijk is tegelijkertijd een zegel gesneden, waarop de H.Stephanus, de parochieheilige, te zien is.

Na twee eeuwen komt er een nieuw zegel in gebruik, eveneens met de H. Stepahnus. Hij houdt nu echter een wapenschildje voor zich, waarop een met een kruis beladen dwarsbalk. Op dit zegel is het latere gemeentewapen gebaseerd. Het laatste wapen was het eigenlijke wapen van de stad, en werd ook aangebracht op het stadhuis in 1550. Het kruis is daar echter een verkort kruis.

In de 17e eeuw worden nieuwe zegels gesneden, weer met de H.Stephanus, nu staande achter het wapen van de stad. Deze set zegels is tot aan de Franse Tijd in gebruik geweest.

Arms (crest) of Hasselt (Overijssel)

Het oudste stadszegel met het wapen, afdruk uit 1516.
Hasselz2.jpg

Het grootzegel uit de periode 1650-1795. (Uit : Gevers, blz 132)

De kleuren zijn bekend sinds een 16e eeuws (?) schilderij. Het schild is blauw met een witte dwarsbalk, waarop een rood kruis. Deze kleuren zijn niet gewijzigd.

De oorsprong van het eigenlijke wapen is echter niet bekend. Het kruis kan slaan op de band met de bisschoppen, maar dat is niet zeker.

Wapen van Hasselt (Overijssel)

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Hasselt (Overijssel)

Het wapen in de stad (Klaas Padberg, 2017)
Wapen van Hasselt (Overijssel)

Het wapen in de stad (Klaas Padberg, 2017)
Wapen van Hasselt (Overijssel)

Het wapen in de stad (Klaas Padberg, 2017)


Literatuur : Van den Bergh, 1878; Gevers, 1982

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.