Haaren

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


HAAREN

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1996 Esch, Helvoirt

I : 14 oktober 1818
"Van sijnople beladen met een schaap en een lam, loopende op een terras, alles van zilver, en gekeerd ter regter zijde des schilds."

Arms (crest) of Haaren

II 26 juni 1997
"In : 26 junazuur een geplante boom, in het schildhoofd vergezeld van vier molenijzers, alles van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Haaren

Oorsprong/verklaring

De oorsprong van dit wapen is niet bekend. Volgens een brief van de burgemeester uit 1839 was het wapen abusievelijk verleend, daar in de gemeente vrijwel geen schapen werden gehouden.

Na de samenvoeging werd besloten het niet historische wapen van Haaren niet te continueren, mede ook omdat de drie opgeheven gemeenten in grootte gelijkwaardig waren.

In het nieuwe wapen zijn de drie hoefijzers afkomstig van het wapen van Jan de Roever, die op 22 maart 1357(of 58) beleend werd met enkele goederen onder Haaren en tevens het jachtrecht verkreeg rond Haaren, Esch en Helvoirt. De adviescommissie wilde drie molenijzers opnemen in het wapen, Jan de Roever voerde drie ijzers en er waren drie gmeenten samengevoegd. De gemeente wilde echter ook het dorp Biezenmortel (dat voorheen tot Udenhout behoorde) een plaats geven.

De boom in het nieuwe wapen is een symbool voor vrijheid en zelfstandigheid. Bovendien wilde de gemeente de groene ruimte in het gemeentegebied benadrukken. In eerste instantie was de boom uitgerukt, maar de Hoge Raad van Adel gaf de voorkeur aan een geplante boom.
De kleuren zijn de kleuren van het voormalige kwartier van Oisterwijk.

Van de volgende in de gemeente gelegen dorpen zijn dorpswapens beschreven: Biezenmortel

Haaren.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Haaren.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Literatuur : van Ham, 1984; van Ham, 1998

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.