Gulpen-Wittem

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.


Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

GULPEN-WITTEM

Provincie  : Limburg
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1999 Gulpen (1982 Wijlre (ged)), Wittem (1982 Slenaken)

I : 24 september 2001
" Gevierendeeld; I in sabel een omgewende leeuw van goud, getongd en genageld van keel; II in zilver een dubbelstaartige leeuw van keel, getongd en genageld van goud; III in zilver een uitgeschulpt kruis van azuur; IV in goud een dubbele adelaar van sabel, gebekt getongd en gepoot van keel, en in een hartschild van goud een lelie van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren."

Wapen van Gulpen-Wittem

Oorsprong/verklaring

De bovenste helft vertoont de wapens van Brabant en Limburg, afgeleid van de wapens van Gulpen en Wittem. Het blauwe kruis is afgeleid van het wapen van Wittem, de adelaar van Wijlre.


Literatuur :

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.