Groot Geestmerambacht

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

GROOT-GEESTMERAMBACHT

Provincie  : Noord Holland
Opheffing  : 2003 Hollands Noorderkwartier
Toevoegingen  : 1980 de Berkmeer, Burghorn, Geestmerambacht, Heerhugowaard, Hooglandspolder, de Kaag, Niedorper Kogge, Banne en Polder van Schagen, Schagerwaard, Schrinkkaag, Slikvenpolder, Strijkmolens van de Schagerkogge, Valkkoog, Veenhuizen, Waarland, Woudmeer, de Zuiderkoog

I : 23 oktober 1981
"Doorsneden : I gedeeld : a in zilver een leeuw van keel; b in azuur een reiger van zilver, gebekt en gepoot van goud; II gedeeld van azuur en zilver en over alles heen een zeilend koggeschip van het een in het ander. Het schild geplaatst op een adelaar met in de rechterklauw een zwaard, alles van sabel. "

Wapen van het waterschap

Oorsprong/verklaring : Van de 17 voormalige waterschappen voerden er twee een officieel wapen en de Heerhugowaard een nimmer verleend wapen. Als eerste ontwerp werden elementen van de drie voormalige waterschapswapens samengevoegd onder een schildhoofd meer één van de gaande leeuwen uit het wapen van West-Friesland voor de overige opgeheven waterschappen. In het daarop volgende proces werd een wapen bekend van het Geestmerambacht uit 1714 uit een boekje van Simon Eikelenberg. De Hoge Raad van Adel vond dit wapen uitermate geschikt om te dienen als wapen voor het nieuwe waterschap, ook al kwam het gebied niet geheel overeen. Het wapen vertoonde een adelaar met in de rechterklauw een zwaard. Kleuren waren niet aangegeven.Het waterschapsbestuur ging hiermee niet accoord en wilde het oude verzoek handhaven. Na veel overleg werd uiteindelijk besloten tot een compromis, dat uiteindelijk is verleend. In het compromis werd de genoemde adelaar als schildhouder gebruikt.

De leeuw is afkomstig uit het wapen van West Friesland, en weergegeven in de vorm, zoals hij in de wapens rond Niedorp voorkomt. De leeuw kwam ook voor in het wapen van de Niedorperkogge. Het koggeschip komt uit het wapen van Geestmerambacht, de reiger uit het wapen van Heerhugowaard.


Literatuur : Bontekoe, 1982.Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.