Gramsbergen

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif


GRAMSBERGEN

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : 2001 Hardenberg
Toevoegingen : -

I : 24 november 1819
"Van lazuur beladen met 3 gouden bezantijnen. Het schild gedekt met een gouden kroon."

NB : de kroon heeft 5 bladeren.

Arms (crest) of Gramsbergen


Oorsprong/verklaring

De bezanten zouden in het wapen gekomen zijn, nadat in de 12e eeuw een Heer van Gramsbergen op 3 achtereenvolgende kruistochten terugkwam met een gouden byzantyn. Er zijn echter geen bewijzen voor deze sage.

Wel is Gramsbergen al een oude stad. Waarschijnlijk werden de stadsrechten al in de 13e eeuw verleend. Zeker is dat in de 14e eeuw gesproken werd over de stad Gramsbergen. Rond 1350 is er een kasteel gesticht, waar de plaatselijke Heer woonde. Opvallend was dat aan het begin van de vorige eeuw de stad het begrip 'wapen' niet meer herkende, het werd blijkbaar niet meer gevoerd. Op het verzoek van de koning om alle wapens te laten registreren antwoordde de gemeente dat ze geen geweren hadden en dat de gemeente geen geld had om zelf geweren aan te schaffen !! Na verduidelijking door de gouveneur werd alsnog het stadswapen aangevraagd

Gramsbergen.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Gramsbergen.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Literatuur : Gemeentegids Gramsbergen, 1996; Informatie gemeente Gramsbergen; Gevers, 198?


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.