Gorecht

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.


Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

GORECHT

Provincie  : Groningen
Opheffing  : 1995 Hunze en Aa's
Toevoegingen  : 1989 28 niet wapenvoerende waterschappen

I : 17 juni 1991
"In zilver een golvende dwarsbalk van sinopel vergezeld van drie rozen van keel, geknopt van goud en gepunt van sinopel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren. "

Wapen van Gorecht

Oorsprong/verklaring

Het waterschap ontleend zijn naam aan het voormalige rechtsgebied de Gorecht, dat onder de naam Gericht van Selwerd bestuurd werd door de familie Van Groningen en later door de stad Groningen. Het wapen van de heren van Selwerd uit het geslacht Van Groningen vormde de basis voor het wapen. (zie ook Groningen).

De zegels van Ludolf van Gronebeke (1309), Bertold van Gronebeke (1332) en Adolf van Selwerd (1355) vertonen allen een wapen met een dwarsbalk vergezeld van drie rozen. De kleuren zijn ontleend aan het stadswapen.

In het waterschapswapen werd de dwarsbalk golvend voorgesteld als symbool voor het water. De kroon werd vijfbladig, het kenmerk van een direct op zee lozend waterschap.


Literatuur : De Boo, 1993aaLink=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.