Goes

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

GOES

Provincie  :Zeeland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1970 's Heer Arendskerke (ged, 1857 's Heer Hendriks Kinderen (1853 Wiskerke)), Kattendijke, Kloetinge (ged), Wolphaartsdijk

I : 31 juli 1817
"Gevierendeeld : I en IV in zilver spitsgeruit van azuur, II en III gevierendeeld : a en d :in goud een leeuw van sabel, b en c: in goud een leeuw van keel, een schildvoet van sabel,beladen met een gans van zilver, gebekt en gepoot van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

NB : In het register is geen tekst vermeld, alleen een tekening

II : 21 juli 1970
"Gevierendeeld : I en IV spitsgeruit van zilver en azuur, II en III opnieuw gevierendeeld met in a en d in goud een leeuw van sabel, getongd en genageld van keel, en in b en c in goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur; een schildvoet van sabel met een gans van zilver, gebekt en gepoot van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Goes

Oorsprong/verklaring

De gans is een sprekend symbool, de bovenste helft is het wapen Holland-Henegouwen uit het Beierse huis, onder welke Goes tot grote bloei kwam.

Bij de aanvraag was het schild geplaatst tussen 2 gebladerde bomen in een Hollndse tuin, terwijl een blauw lint zich om en door de takken slingerde, waarop in gouden letters de spreuk Fortissimum Civitatus Munimentum Concordia.

Van den Bergh noemt 2 zegels, het eerste uit 1416, waarop een gevierendeeld schild met 4 leeuwen. Het tweede uit 1527, waarop het wapen, gehouden door een vrouw, dragende een gedekte beker.

Goes.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Goes.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Goes

Briefhoofd 1990
Wapen van Goes

Het wapen in een boek van 1742
Wapen van Goes

Het wapen op heraldische tegels
Wapen van Goes

Wapen van Goes

Het wapen getekend in 1944


Literatuur : vd Meulen, 1889; vdBergh, 1878; Archief Hoge Raad van Adel

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.