Heraldry of the WorldMain Page | About | Help | FAQ | Special pages | Log in


Printable version | Disclaimers | Privacy policy

Geldermalsen

From Heraldry of the World

Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens


GELDERMALSEN

Provincie  : Gelderland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1978 Beesd, Buurmalsen (ged), Deil

I : 24 december 1918
"In keel 19 besanten van goud, geplaatst 4,4,4,4,3. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parelpunten."

II : 15 december 1978
"In keel 19 bezanten van goud, geplaatst 4,5,4,3,2 en 1; een schildhoofd van goud met een lelie van azuur, een stappend paard van sabel en een zuil van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Oorsprong/verklaring

De penningen zijn afkomstig van het wapen van de graven van Grafschaft Bentheim, in Duitsland, zie ook De Wijk. Deze familie was in de 12-14e eeuw in bezit van (waarschijnlijk) een versterkt huis en gronden in de huidige gemeente. Hoewel de herrlijkheid al sinds de 14e eeuw in andere handen is geweest, bleef het Bentheim wapen het heerlijkheidswapen.

In het tweede wapen zijn daar als symbolen voor de opgeheven gemeenten aan toegevoegd een lelie (voor de dorpen Meteren en Rumpt), paard (Deil) en zuil (Buurmalsen). Voor een schildhoofd van goud werd gekozen, omdat dat goed aansloot bij het Châtillon-wapen van Beesd.

Behalve voor Rumpt en Meteren zijn er ook dorpswapens bekend voor Acquoy, Enspijk, Gellicum, Rhenoy en Tricht.


Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

<a name=engels> The arms are derived form the arms of the counts of Grafschaft Bentheim (nowadays in Germany). The counts owned in the 12th-14th century a castle and grounds in Geldermalsen. Even though the village was owned by other families ever since, the arms remained the Bentheim arms.

After the merger between Geldermalsen and three neighbouring municipalities symbols were added to the arms: a horse for Deil and a column for Buurmalsen. In addition a fleur-de-lis was added to represent two other villages in the municipality; Meteren and Rumpt. The top of the shield was made gold, similarly as in the arms of Beesd.


Literatuur : Informatie gemeente Geldermalsen.

Retrieved from "http://www.ngw.nl/heraldrywiki/index.php?title=Geldermalsen"

This page has been accessed 2,855 times. This page was last modified on 25 January 2015, at 08:37. . © since 1996, Heraldry of the World, Ralf Hartemink
Flag Counter


Find

Browse
Select country
Religious heraldry
Educational heraldry
Mottoes
Literature
Random page
Page of the Month
Edit
View source
Editing help
This page
Discuss this page
New section
Printable version
Context
Page history
What links here
Related changes
My pages
Log in / create account
Special pages
New pages
File list
Statistics
More…