Etersheim

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

ETERSHEIM (ook : Etersheim en Zuidschardam)

Provincie  : Noord Holland
Opheffing  : 1846 Oosthuizen (1970 Zeevang (2016 Edam-Volendam))
Toevoegingen  :

De gemeente voerde geen eigen wapen.

De heerlijkheid Etersheim is in 1398 gevormd door graaf Albrecht van Holland-Beieren en in leen gegeven aan Gerrit van Heemskerk. Deze bezat op dat moment al de heerlijkheid Oosthuizen en beide heerlijkheden vormden samen een hoge heerlijkheid met gezamelijke jurisdictie. Zie onder Oosthuizen over de Heren van Oosthuizen en Etesheim.

Een officieel wapen van Etersheim is niet bekend. Wel is er een zegel bekend van Etersem, met daarop een schild beladen met een zwaan, staande op een terras. De zwaan heeft voor zich nog een schild met een golvende dwarsbalk en 3 ruiten. Ook op de bodebus van de heerlijkheid, waarschijnlijk in de 18e eeuw vervaardigd, komt een wapen voor met een opvliegende zwaan. Het geheel is geplaatst in een Hollandse Tuin (zie Zuid Holland), hetgeen op een 17e eeuws wapen duidt.

Wapen van Etersheim


Literatuur : Van den Bergh, 1878; Plaatje van Rijksarchied in Noord-Holland

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.