Eijsden-Margraten

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

EIJSDEN-MARTGRATEN

Provincie  : Limburg
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2011 Eijsden (1828 Breust, Oost, 1943 Mesch, 1982 Gronsveld (ged, 1943 Rijckholt)), Margraten (1982 Bemelen, Cadier en Keer (1970 Heer, ged), Gronsveld (ged, 1943 Rijckholt), Mheer, Noorbeek, Sint Geertruid, Slenaken (ged), Wijlre (ged))

I : 14 september 2012.
"Gevierendeeld: I en IV, in zilver een kwart knoestig kruis en vergezeld van een bol, alles van keel; II en III, in sabel een kwart getand kruis van goud en vergezeld van een merlet van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Arms of Eijsden-Margraten

Oorsprong/verklaring

Het rode knoestig of getakt Bourgondisch kruis is afkomstig van het oude gemeentewapen van Eijsden en herinnert aan de tijd dat Eijsden toebehoorde aan de hertogen van Bourgondië.

De rode bol is afkomstig uit het geslachtswapen van de grafelijke familie Van Gronsveld en kwam ook voor op het gemeentewapen van Gronsveld.

Het gouden getand kruis is afkomstig uit het oude wapen van Margraten, en werd gevoerd door de ridderlijke familie Van Gulpen en herinnert aan de tijd dat deze familie met hertog Jan van Brabant de heerlijke rechten van Margraten bezat.

De zilveren merlet komt ook uit het wapen van Margraten, en is afkomstig uit het wapen van de heren Van Eijnatten.


Literatuur : Informatie gemeente Eijsden-Margraten.

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.