Dollardzijlvest

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

DOLLARDZIJLVEST

Provincie  : Drenthe, Groningen
Opheffing  : 1995 Hunze en Aa's
Toevoegingen  : 1992 Reiderzijlvest, De Veenmarken; 2000 Eemszijlvest (ged)

I : 21 januari 1993
"In sabel een geopende, gekanteelde, uit de schildranden komende zijlvest van goud, gevoegd van sabel, oprijzende uit een golvende schildvoet, golvend gedwarsbalkt van drie stukken, azuur en zilver, boven vergezeld van een korenschoof van goud, aan weerszijden vergezeld van een hoorn van zilver met openingen van keel, geopend, gemond en beslagen van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren."

Wapen van Dollardzijlvest

Oorsprong/verklaring

Het combineren van de wapens van de oude waterschappen was niet mogelijk. Gekozen werd daarom voor een waterschap-opzet. De zijlvest is duidelijk een sprekend symbool, de korenschoof is een symbool voor Westerwolde (zie ook Vlagtwedde) en de hoorn voor het gehele gebied.

Al in de 14e eeuw voerde het Westerwold een korenschoof op zegels. De hoorns zijn een plaatselijk symbool, zowel in Drenthe als in Westerwolde. De sluis is gekanteeld, als symbool voor de schansen en forten die in vroeger tijden in dit gebied hebben gelegen.


Literatuur : Boo, de NL112(1995)212-214.Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.