Den Dungen

From Heraldry of the World

Jump to: navigation, search
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens


DEN DUNGEN

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : 1996 Sint Michielsgestel
Toevoegingen : -

I : 14 oktober 1818
" Van lazuur beladen met het beeld van St.Jacobus van goud."

Wapen van Den Dungen

Oorsprong/verklaring

Het wapen stelt de parochieheilige, de H. Jacobus voor. Den Dungen werd pas in 1810 een eigen gemeente, daarvoor behoorde het tot het Vrijdom van de stad 's Hertogenbosch. Zegels van het dorp zijn er niet bekend. De gemeente besloot in 1815 om de parochieheilige op te nemen in het wapen, hetgeen gebeurde. Aangezien geen kleuren werden aangevraagd, werd het wapen in rijkskleuren verleend.


Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

In 1993 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde voor het wapen alsvolgt te wijzigen:
" In sabel een uitgerukte boom van goud; een schildhoofd van zilver met drie Sint Jacobsschelpen van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Dit wapen zou de geschiedenis van de gemeente op meer heraldische wijze uitdrukken. De boom is afkomstig van het wapen van 's Hertogenbosch, waar Den Dungen dus toe behoorde. De heilige is vervangen door zijn symbool, de schelp. Eventueel zou ook de heilige als schildhouder achter het schild.

Door de herindeling en de opheffing van Den Dungen is dit ontwerp nooit uitgevoerd. De gemeente Sint Michielsgestel heeft het oude gemeentewapen overgenomen als dorpswapen.


Literatuur : Brekel, 1993a; Informatie gemeente Sint Michielsgestel.

Personal tools
Google AdSense