De Marne

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

DE MARNE

Provincie  : Groningen
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1992 Ulrum (1990 Eenrum, Kloosterburen, Leens)

I : 12 oktober 1990
"In azuur een omgewende sleutel van goud, de baard met een kruisvormige opening, gaande over een golvende dwarsbalk van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren."

Arms (crest) of De Marne


Oorsprong/verklaring

Het gebied van de voormalige gemeenten Kloosterburen, Ulrum en het grootste deel van Leens vormde vroeger een eilandje in de Hunze. Onder de naam De Marne vormde het een onderkwartier van het landschap Hunsingo. Eenrum behoorde samen met Baflo en Warffum tot het onderkwartier Halfambt, eveneens onderdeel van Hunsingo.

De Marne had grote rechtsvrijheid, daar de Duitse keizer maar erg winig regeringsmacht kon uitoefenen. De Marne had en zegel vanaf 1375 en vertoonde St.Pieter, met een sleutel met kruisvormige kop. De zetel van het gerecht was in de aan St.Pieter gewijde kerk te Leens.

Bij het ontwerpen van een nieuw wapen werd ook het Laurentiusrooster opgenomen (zie Eenrum), maar erg bevredigende resultaten gaf dit niet.

Uiteindelijk werd de dwarsbalk toegevoegd als symbool van de Hunze. Aangezien het gebied grote vrijheid had genoten en drie van de vier gemeenten een vijfbladerige kroon hadden gevoerd werd besloten deze kroon ook aan De Marne te verlenen.

Overige heraldiek


Literatuur : Boo, J.A: de , 1992


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.