Dalfsen

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif

DALFSEN

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2001 Nieuwleusen

I : 14 november 1898
" Geschaakt van zilver en azuur in 5 rijen, elke rij van 4 vakken. "

II : 23 december 1952
" Geschaakt van zilver en azuur in 5 rijen, elke rij van 4 vakken. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Arms (crest) of Dalfsen

III : 13 september 2002
"Doorsneden; I geschaakt van zilver en azuur in vier rijen, elke rij van vijf vakken; II in sable twee schuingekruiste zeisbomen van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Dalfsen

Oorsprong/verklaring

Dalfsen voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden.

Het oude wapen is afgeleid van het wapen van het huis Rechteren in de gemeente. Van de gemeente is een 18e eeuws zegel bekend, waarop het wapen gedekt door een kroon en ter weerszijden vergezeld van een tak en van onderen door het woord Dalfsen.

Dalfsen.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Dalfsen

Het wapen in het dorp (bron)
Wapen van Dalfsen

Briefhoofd 1952
Wapen van Dalfsen

Poststempel 1985

In het nieuwe wapen zijn de oude wapens van Dalfsen en Nieuwleusen gecombineerd.


Powered by Onecom.jpg

Literatuur : Sierksma, 1962; Van den Bergh, 1878


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.