Cothen

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.


Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

COTHEN

Provincie  : Utrecht
Opheffing  : 1996 Wijk bij Duurstede
Toevoegingen : -

I : 18 mei 1953
" In sinopel een golvende linkerschuinbalk van zilver, vergezeld van een gouden vrijkwartier, waarin een lelie van keel, en in de linkerbenedenhoek van 3 zesspakige raderen van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Cothen

Oorsprong/verklaring

Het wapen is opgebouwd uit het symbool voor de Kromme Rijn, die door het vruchtbare land stroomt (schuinbalk), verenigd met de raderen uit het wapen van het vroegere domkapittel te Utrecht (zie Doorn) en de lelie uit het wapen van de voormalige ridderhofstad Rhynestein. Het domkapittel had veel bezittingen in de gemeente, terwijl de ridderhofstad strategisch van belang was.

De verlening van het wapen was een langdurige aangelegenheid. Op 21 april 1944 verzocht de toenmalige burgemeester van Cothen en Langbroek om wapens voor de 2 gemeenten. Door oorlogshandelingen kwam het proces stil te liggen, en in 1947 vroeg de nieuwe burgemeester alsnog een wapen aan. Daar er geen ontwerp gegeven werd, kwam de Hoge Raad van Adel uiteindelijk met bovenstaand ontwerp.

Historisch voerde Cothen geen wapens of zegels.

Wapen van Cothen

Poststempel 1985


Literatuur : Den Uyl,1957; Kits Nieuwenkamp, H.W.M.J. ; De betekenis van het wapen van Cothen, Wijkse Courant 7 juli 1953. Dossier HRvA 1947/49.

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.