Bussum

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


BUSSUM

Provincie  : Noord Holland
Opheffing  : 2016 Gooise Meren
Toevoegingen : -

I : 24 december 1896
" In azuur 5 schuinkruiselings gerangschikte boekweitkorrels van goud, waarvan de 4 in de schildhoeken geplaatste met de uiteinden naar het schildhart, de eene in het hart geplaatste met het uiteinde naar de schildpunt gericht."

Wapen van Bussum

Oorsprong/verklaring

De gemeente had het wapen aangevraagd met een vijfbladerige kroon. De Hoge Raad van Adel vroeg om (historische) gegevens over het wapen en met name waarom de gemeente een kroon wilde voeren. De gemeente kon echter geen historische gegevens overleggen. Bij Van Ollefen en Bakker werd voor Bussum geen eigen wapen genoemd. De gemeente had in 1817 bij het ontstaan van de gemeente ook geen aanvraag gedaan. Van der Aa noemt echter wel een wapen met 5 boekweitkorrels. Het kan dus ontstaan zijn in het begin van de 19e eeuw. Bij gebrek aan historisch materiaal is het wapen zonder kroon verleend.

Overigens bestaat het verhaal dat het wapen gebaseerd is op het wapen van Hilversum, waarboven de Bussumers zich verheven voelden en dus een extra boekweitkorrel toevoegden.

Wapen van Bussum

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Bussum

Het wapen op heraldische tegels
Wapen van Bussum


Literatuur : Archief Hoge Raad van Adel ; Van der aa, 1832 ev; Van Ollefen en Bakker, 1793.

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.