Buren (NL)

From Heraldry of the World
Revision as of 13:11, 9 April 2018 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "File:netherlands.gif" to "File:netherlands.jpg")
Jump to navigation Jump to search

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.371
  • Waarvan afbeeldingen: 13.112

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





BUREN

Provincie  : Gelderland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1978 Beusichem (ged), Zoelen (ged, 1956 Wadenoijen (ged)), Buurmalsen (ged); 1999 Lienden, Maurik

I : 7 oktober 1818
" Van rood waarop een zilveren stormbalk. Het schild gedekt met een gouden kroon."

NB : de kroon heeft 5 bladeren

Arms (crest) of Buren (NL)

II : 14 september 1978
" In keel een beurtelings gekanteelde dwarsbalk van zilver. Het schild gedekt door een gouden kroon van 5 bladeren en gehouden door 2 leeuwen van goud, getongd en genageld van keel; de rechter met een schouderschildje van goud, beladen met 3 schuinbalken van azuur; de linker met een van zilver, beladen met een kruis van keel."

III : 24 augustus 1999
"In keel een beurtelings gekanteelde dwarsbalk van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel."


Oorsprong/verklaring

De oorsprong van het wapen is niet bekend. Het is in ieder geval afgeleid van het wapen van de familie van Buren. Of er een relatie bestaat met de van Arkels is niet bekend. Het wapen werd oa gevoerd door Allard van Buren (1345-1402) en Anna van Buren, de vrouw van Willem van Oranje. Als stadswapen is het bekend sinds de 16e eeuw. Ook het gelijknamige graafschap voerde het wapen.

Van den Bergh noemt een zegel van het graafschap uit 1633 en een zegel van de stad uit 1669 en 1745, beide met het wapen, en gedekt met respectievelijk een vijfbladige en elfpaarlige kroon.

De leeuwen in het tweede wapen dragen de oude wapens van Beusichem en Zoelen. Deze zijn na de samenvoeging met Maurik en Lienden weer verwijderd. Bij de aanvraag van het laatste wapen wilde de gemeente de vijfbladerige kroon vervangen door een kroon van drie bladeren en twee parels. De gemeente beschouwde dat als een gravenkroon en dus als een god symbool voor het Graafschap Buren. Kronen op overheidswapens kennen echter geen vergelijk in adellijke kronen en daarom is de vijfbladerige kroon gehandhaafd.

Buren.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site

Literatuur : Gelre, 1414; VdBergh, 1878; Dossier Buren van de Hoge Raad van Adel .

Link=Netherlands