Bunde (Limburg)

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BUNDE

Provincie  : Limburg
Opheffing  : 1982 Meerssen
Toevoegingen : -

I : 5 oktober 1935
" Gedeeld : I in zilver een omgewende dubbelstaartige leeuw van keel, gekroond en genageld van goud, II in zilver 4 dwarsbalken van keel en daaroverheen een dubbelstaartige leeuw van sabel, gekroond, getongd en genageld van goud. Het schild met de rechterhand vastgehouden door de daar achter geplaatste figuur van de H.Agnes, maagd en martelares, gekleed in een wit gewaad, op de linkerarm een lam dragende, alles van natuurlijke kleur."

Wapen van Bunde (Limburg)

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een samenstelling van de wapens van Valkenburg en Hoensbroek, respectievelijk heren van Bunde tot 1626 en de Franse revolutie. De H.Agnes is patroonheilige. Het lam wordt (door Sierksma) verklaard als een oud symbool voor de allerheiligste verlosser, aan wie de voormalige kerk in het dorp was gewijd. Het lam kwam al voor in het kerkzegel.

Bunde vormde een onderdeel van Meerssen in het land van Valkenburg, tot het in 1626 als aparte heerlijkheid werd afgescheiden. De eerste heer was Wolter van Hoensbroek-Geul. Deze familie bleef in het bezit tot de Franse revolutie. Niet bekend is of het geslacht Van Bunde ooit de heerlijke rechten heeft bezeten. De parochieheilige is St.Agnes. Er zijn geen zegels bekend.


Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900; Sierksma, 1962


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.