Brouwershaven

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BROUWERSHAVEN

Provincie  : Zeeland
Opheffing  : 1997 Schouwen-Duiveland
Toevoegingen : 1961 Dreischor, Duivendijke (ged, 1819 Brijdorpe, Klaaskinderkerke, Looperskapelle), Kerkwerve (ged), Noordgouwe (ged), Oosterland (ged) (1819 's Heerenjansland), Zonnemaire (ged, 1865 Bommenede (1819 Bloijs))

I : 31 juli 1817
" Zijnde parti, het eerste van goud, beladen met een arend van sabel, voerende op de borst een lozange van goud, gevierendeeld; het eerste en vierde met een klimmende leeuw van keel en het tweede en derde met een klimmende leeuw van sabel; het tweede van goud, waarop een klimmende leeuw van keel."

NB Het schild gedekt door een gouden kroon van 5 bladeren.

Arms (crest) of Brouwershaven

II : 9 juni 1961
" Gedeeld : I in goud een adelaar van sabel, voerende op de borst een ruitvormig schild, gevierendeeld : 1 en 4 in goud een klimmende leeuw van keel; 2 en 3 in goud een klimmende leeuw van sabel, II in goud een klimmende leeuw van keel. Het schild gedekt door een gouden kroon van 5 bladeren."

Arms (crest) of Brouwershaven

Oorsprong/verklaring

Brouwershaven is in 1285 of 1286 gesticht door een zekere Pieter Nobel. Reeds in 1288 verkreeg het dorp bepaalde tolvrijheden van de hertog van Brabant. Wanneer en door wie de stadsrechten zijn verleend is niet bekend; de eerste vermelding als stad dateert uit 1477. De stad had overigens geen zitting in de Provinciale Staten. De in 1817 verleende vijfbladerige kroon (eigenlijk alleen toegekend aan steden met zitting in de Provinciale Staten) is dus eigenlijk onterecht verleend. Wanneer het wapen is ontstaan is niet bekend. Het is waarschijnlijk verleend door de graven van Zeeland. Het werd in ieder geval al in de 17e eeuw als stadswapen vermeld.Na de samenvoeging in 1961 wilde het college van BenW het oude wapen continueren. Uit de gemeenteraad kwam echter wel kritiek, een van de raadsleden stelde voor om het wapen aan te passen met elementen uit de oude wapens; bijvoorbeeld door alleen een leeuw te voeren, met een schaap in zijn bek (voor Dreischor), het geheel boven een ondergaande zon van Zonnemaire. De meerderheid van de gemeenteraad ging echter accoord met het oude wapen.

Wapen van Brouwershaven

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Brouwershaven

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Literatuur : vdBergh, 1878; Smallegange, 1696; Archief Hoge Raad van Adel ; Zierikzeesche Nieuwsbode 20 maart 1961.

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.