Broek, Thuijl en 't Weegje

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


BROEK, THUIL EN ´T WEEGJE

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : 1870 Gouda, Waddinxveen
Toevoegingen : -

I : 22 juli 1818
" Een schild geecarteleerd, in het eerste kwartier een bloem van goud op een veld van lazuur, in het tweede een vogel in deszelfs natuurlijke kleur op een veld van zilver; in het derde een boerenhuis van keel, op een dergelijk veld en eindelijk in het vierde kwartier het wapen der stad Gouda als concessie aan die stad. "

Wapen van Broek, Thuijl en 't Weegje

Oorsprong/verklaring

Bloemendaal, Broekhuizen, Broek, Thuyl en 't Weegje, heerlijkheden die in 1798 tot zelfstandige gemeenten werden omgevormd, werden vervolgens in 1811 bij Gouda gevoegd. In 1816 werden zij weer van Gouda losgemaakt en tot één gemeente, Broek, Thuil en 't Weegje verenigd.

De bloem in het eerste kwartier is het wapen van Bloemendaal, de vogel het wapen van Broek, Thuil en 't Weegje, de boerderij het wapen van Broekhuizen en het vierde kwartier vertoont het wapen van Gouda.

Bij het ontwerpen van dit gemeentewapen waren de kleuren van de oorspronkelijke heerlijkheidswapens niet meer bekend. Zo is op oude afbeeldingen te zien dat het veld van wapen van de heerlijkheid Bloemendaal oorspronkelijk groen behoorde te zijn.

Van den Bergh noemt een 18e eeuws zegel, waarop een schild met een vogel; dus het oude echte heerlijkheidswapen.


Literatuur : VdBergh, 1878

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.