Brielse Dijkring

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse waterschapswapens
Netherlands.gif

DE BRIELSE DIJKRING

Provincie  : Zuid Holland
Opheffing  : 2005 Hollandse Delta
Toevoegingen  : 1949 Bernisse, de Graspolder (ged), de Krabbenpolder(ged), Burg van Putten, Voorne; 1975 enkele tientallen polders

I : 20 augustus 1959
"Gevierendeeld : I van keel, beladen met een burcht van zilver, waarop ligt een geluipaarde leeuw van goud; II gedwarsbalkt van azuur en goud van zes stukken, de eerste balk van azuur beladen met vier, de tweede met drie en de derde met twee Sint Andrieskruizen van zilver; III van goud, beladen met twee palen van keel, op die ter rechterzijde twee rozen van goud, op die ter linkerzijde een toren van zilver; IV van zilver, beladen met een paal van keel. "

II : 7 november 1960
"Gevierendeeld : I van keel, beladen met een burcht van zilver, waarop ligt een geluipaarde leeuw van goud; II gedwarsbalkt van azuur en goud van zes stukken, de eerste balk van azuur beladen met vier, de tweede met drie en de derde met twee Sint Andrieskruizen van zilver; III van goud, beladen met twee palen van keel, op die ter rechterzijde twee rozen van goud, op die ter linkerzijde een toren van zilver; IV van zilver, beladen met een paal van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon, samengesteld uit vijf bladeren, waartussen vier paarlen, niet uitkomende boven de stelen der bladeren. "

Wapen van Brielse Dijkring

Oorsprong/verklaring

Het eerste en tweede kwartier zijn de wapen van de eilanden Voorne en Putten. Het derde kwartier is het wapen van de gemeente Rozenburg, het vierde dat van de gemeente Brielle.

Beide wapens zijn identiek, alleen was in 1959 de kroon vergeten.

Literatuur :