Bovenvecht

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.


Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BOVENVECHT

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : 1991 Vechtlanden (2000 Velt en Vecht)
Toevoegingen  : 1958 De Molengoot, Holtheme, Radewijk en Baalder, De Meene, Het Beerzerveld, Het Rheezer- en Diffelerveld, Anerveen, Het Bruchterveld

I : 9 november 1961
"In tegenhermelijn een tot de bovenrand van het schild reikende ingebogen punt van keel, beladen met een golvende dwarsbalk van zilver, waaroverheen een paalsgewijs geplaatst middeleeuws zwaard van hetzelfde, het handvat van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen."

Wapen van Bovenvecht

Oorsprong/verklaring

Het wapen herinnert sterk aan de Slag van Ane, waar in 1227 Overstichtse opstandige boeren hun heer, de Utrechtse bisschop Otto II, versloegen en doodden. De zwaar geharnaste ruiters werden destijds op moerassig terrein gelokt, waar de een na de ander met zijn paard wegzonk en een machteloze prooi werd van de te voet opererende tegenstanders.

Dit is in beeld gebracht door voor het veld tegenhermelijn ‘) te nemen (het witte wollegras op de donkere moerasgrond) en van de schildvoet uit een rode ingebogen punt tot de bovenrand van het schild te laten opkomen: de op een breed front beginnende, steeds verminderende en tenslotte op niets uitlopende charge der Utrechtse ridderschaar. Deze punt werd uiteraard rood gekleurd, de kleur van het slagveld. Rood en wit zijn tevens de kleuren van Utrecht.

De golvende dwarsbalk is de Boven Vecht.


Literatuur : Bontekoe, 1963Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.