Boekel

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif


BOEKEL

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : -
Toevoegingen : -

I : 14 oktober 1818
" Van lazuur beladen met een kerk."

NB : de kerk staat op een losse grond, alles van goud.

Wapen van Boekel

Oorsprong/verklaring

Boekel behoorde tot 1810 tot Uden en Zeeland en voerde dus ook geen eigen zegel of wapen. In 1815 werd het huidige wapen aangevraagd. De oorsprong is onbekend, waarschijnlijk moet het de plaatselijke kerk voorstellen.

Een verklaring is dat in de 17e eeuw de bewoners van Erp in Boekel een kerk hebben gesticht. Erp lag in de Republiek der Verenigde Nederlanden, waar de uitoefening van de katholieke godsdienst verboden was. Boekel lag in het land van Ravenstein, wat niet tot de Republiek behoorde, en waar het katholicisme wel toegestaan was. Het gehucht waar de kerk werd gebouwd, Oudekerk, is later opgegaan in Boekel.

Wapen van Boekel

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Boekel

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Boekel

Briefhoofd, +/- 19??
Wapen van Boekel

Briefhoofd, +/- 1985
Wapen van Boekel

Briefhoofd, +/- 1995
Wapen van Boekel

Poststempel 1988

In 1992 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde voor het wapen alsvolgt te wijzigen:
" Doorsneden: I in goud een uitkomende karbonkel van keel; II in keel een kerk van goud; geopend van het veld, met een dak en torenhelm van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Boekel

Het voorstel van 1992

Dit wapen is een combinatie van het oude wapen in gewijzigde kleuren en de karbonkel uit het wapen van Kleef. De schepenbank van Uden, Zeeland en Boekel behoorde tot het land van Kleef en voerde ook het Kleefse wapen (zie Uden). De kleuren zijn ook afgeleid van het Kleefse wapen.

De gemeente heeft het advies destijds niet opgevolgd.


Powered by Onecom.jpg

Literatuur : Informatie gemeente Boekel; Brekel, 1992


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.