Bisdom Haarlem

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BISDOM HAARLEM

Opgegaan in : 2009 Bisdom Haarlem-Amsterdam

I : 26 juni 1997
" In zilver een kruis van keel. Het schild gedekt met een gouden, met edelstenen bezette mijter, waarvan ter weerszijde van het schild twee gouden, van keel gevoerde linten met gouden franje afhangen, de uiteinden beladen met een breedarmig kruisje van keel; achter het schild schuingekruist, een gouden kromstaf, de krul naar buiten gericht, en een gouden, met edelstenen bezet kruis met lelievormige uiteinden. "

Wapen van Bisdom Haarlem

Oorsprong/verklaring

De oorsprong van het kruis is niet geheel duidelijk. Het zou een willekeurige kleurencombinatie kunnen zijn, het kan ook een kleurwisseling zijn van het wapen van het Aartsbisdom Utrecht. Het wapen werd in ieder geval al gedurende langere tijd gevoerd, en voor het eerst officieel gebruikt in het wapen van de St.Bavo basiliek in 1955.

De eerste bisschop van Haarlem, Nicolaas van Nieuwland, voerde in 1561 een rood kruis als hoodfiguur.

De kwartieren waren golvend gedwarsbalkt en zijn familiewapen was als hartschild op het kruis geplaatst.

De tweede bisschop, Godfried van Mierlo, voerde een gevierendeeld schild met in het tweede en derde kwartier in goud een groen kruis. Het rode kruis verscheen als onderdeel van de bisschopswapens na het herstel van het bisdom in 1853.

Wapens van bisschoppen


Literatuur : Daae, 1998a


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.