Bezuiden de Vecht

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.


Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BEZUIDEN DE VECHT

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : 1997 Groot Salland
Toevoegingen  : -

I : 14 juli 1964
"Gedeeld : I doorsneden : a in goud een kruis van keel; b in sabel een golvende rechterschuinbalk van azuur, gezoomd van zilver, waaroverheen een abtsstaf van goud, overdekt met een opengeslagen bijbel van zilver, goud op sneden bedrukt met de Griekse letters alpha en omega van sabel, op elke baldzijde éen; II in keel drie rechter schuinbalken, geruit van zilver en azuur door middel van vier verticale lijnen en een schuinrechtse lijn evenwijdig aan de zijkanten van de balk.Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen."

Wapen van Bezuiden de Vecht

Oorsprong/verklaring

Het eerste kwartier is het wapen van het geslacht Rechteren, waaraan het gelijknamige kasteel in het waterschap nog herinnert. Het linkerdeel is het wapen van het geslacht Van Dedem, die op het voormalige kasteel De Berg in het waterschapsgebied woonden. Tevens heeft Baron Van Dedem meer dan 46 jaar een functie in het waterschapsbestuur vervuld. De golvende schuinbalk is de rivier de Vecht. De abtsstaf en de bijbel zijn een herinnering aan het klooster op de Sint Agnietenberg, waar onder andere Thomas à Kempis kloosterling is geweest.


Literatuur : Aanvraagbrief van het waterschap 19/3/1964.Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.